Wednesday, September 29, 2010

Bending a bamboo while it's still a shoot

Have you heard of that proverb? Or in Malay, kalau melentur buluh biarlah dari rebungnya.

Aha... With that in mind, I constantly try to teach my kids to do everything themselves from a very young age. And I mean very young. As an example, here's Hisham preparing to take a shower. Well, sort of.


Hahahah...Please don't report me to the authorities! Matilah I... Hehehe...

Happy face

Well to tell you the truth, I just found it funny that every time I want to give him a bath, he will go straight to the toilet and get his tub and put it under the shower himself. He has clearly been observing what I've been doing all this while. The good thing is he's just so happy to do it by himself.

Hey, I'm not that bad. My 7 year old daughter does take a shower and gets ready by herself, every day. And I just have to convince (or let's say fight) her every time I want to comb her long hair.

5 comments:

Unaizah said...

Anak-anak you semua well behaved. Jelesnya i!!! Anak-anak i terbalik lak. Yg si adik beria nak buat sendiri semua tp si abang manja terlebih semua nak org buatkan.

Lady of Leisure said...

wow... bgusnya... terlatih gitu.. i kekecik dulu kalu darjah satu tu msih semuanya my mom buatkan hihi... kids nowadays kebanyakkannya pandai berdikari kan

Mummy Nana said...

Unai: Hehehe.. tenkiu.. tapi xlah well behaved mana... jerit selalu jek I... maybe yg girl senang sikit kot nak dgr cakap or buat sendiri.. tapi boy biasalah... yg si kecik tu ikut jek apa abang kakak dia buat... mmm besar sikit nanti xtahulah camna.. jadi cam abang dia jugak kot.. semua xnak.. nak nangis jek...errrr...

Lady: haha.. xdelah.. mummy dia yg malas sebenarnya.. so semua kena berdikari kot... ahaks...

Rina NAR said...

betul tuh nana, girls lagi easy to manage, boys sampai habis suara i jerit kekeek
btw, anak2 i pun mmg we all ajar buat sendiri. My boys kindie pun dah siap2 sendiri nak g schl. Even Hana pun now dah ikut2 nak mandi2 sendiri n dok sibok jek soh i g masak hahaha...

Mummy Nana said...

Hehehe..tapi nak wat camna..kita anak pompuan sorg jek.. ahaks... I xde helper kan so kalau xbuat sendiri pengsan akak. Alhamdulillah lah...Kadang sian jugak Ameera... but it's good for her in the future too kot...hehe (ayat xnak bagi rasa guilty) hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...